Groene Kandidaten

25 augustus 2020

In juni hebben wij een oproep gedaan voor groene kandidaat-Kamerleden met als doel: Ondersteunen en extra aandacht vragen voor groene kandidaten die zich inzetten voor klimaat, natuur en milieu en werken aan een duurzame samenleving op basis van sociale rechtvaardigheid.

Wij hebben verschillende groene kandidaten gesproken die zich allemaal hard maken voor een duurzame samenleving en wij zijn trots om onze steun uit te roepen voor deze toppers.

 

Cynthia Lionahr Vernie

Ik ben Cynthia Lionahr Vernie (46 jr.) en woon samen met mijn man en dochter in Amsterdam. Na mijn opleiding tot maatschappelijkwerker (MWD) in Utrecht ben ik begonnen als jeugdbeschermer en casemanager bij Bureau Jeugdzorg. Vervolgens was ik Teamleider Verkeer bij Slachtofferhulp en Regiomanager Noord-West bij Aequor een centrum kennis en communicatie voor het onderwijs/bedrijfsleven in de agrarische sector.  Nu ben ik fractievoorzitter voor de stadsdeelcommissie en tevens voorzitter van de stadsdeelcommissie Amsterdam Oost. Eerder was ik gemeenteraadslid in Amstelveen met de portefeuille Natuur en  Educatie, Wonen, Infrastructuur, Jeugdbeleid en transitie Jeugdzorg en Begraafplaats Zorgvlied. Daarbuiten ben ik actief in verschillende rollen o.a. als initiatiefnemer (o.a. Ouders voor Goed Onderwijs, vrouwen van Oost, Mama’s hand) en als toezichthouder (o.a. Voorzitter  RvC  Huurders Netwerk Amsterdam, ledenraadslid voor de Nederlandse Bijenhoudersvereniging in Wageningen).

Ik stel mij kandidaat voor Tweede Kamer omdat ik het verschil kan maken met mijn menselijkheid, maatschappelijke betrokkenheid , directheid als het nodig is, andere vragen durf te stellen en grote vraagstukken haalbaar kan maken, waarbij ik ook oog heb voor mensen die minder daadkrachtig zijn in de maatschappij.

Groen en duurzaam beschouw ik niet als een tijdelijk separaat thema. Ik beschouw het als een rode draad die door alle maatschappelijke problemen heen loopt. Hoe maken een juiste afweging tussen water,  wonen, eten, warmte, schone lucht , werk, natuur, economie, onderwijs en mobiliteit. Hoe gaan we de huidige crisis dragelijk verdelen en zorgen dat dit niet ten koste gaat van duurzaamheid en groen?  Dit zijn zaken die je niet los van elkaar kan en kunt zien. Dit moet meer aan de orde komen in alle portefeuilles. Ik zet mij graag in voor de pittige uitdagingen die we voor ons hebben.

 

Marieke Duijn

Mijn naam is Marieke van Duijn en binnen de PvdA zet ik me in om de kloof tussen rood en groen te dichten. Ik ben een sportieve Noord-Hollandse, opgegroeid in Kudelstaart en sinds kort woonachtig in Haarlem.

Vanaf jonge leeftijd stond ik op de zeepkist om me uit te spreken voor de groene zaak. Dat is hard nodig, want in onze partij hoor je helaas nog al te vaak: je kunt niet groen doen als je rood staat. Maar laten we dat nou omdraaien! Groen doen, om te voorkomen dat je rood komt te staan.

Ik wil voor onze partij de Kamer in om het voor mensen gemakkelijk, comfortabel en vanzelfsprekend te maken om groen te doen. Zodat een zonnepaneel niet een statussymbool wordt, maar iedereen kan profiteren van een lagere energierekening.
Zodat schone lucht niet alleen is voorbehouden aan wie naast een bos woont.
Zodat ook fietsers kunnen profiteren van Tesla subsidies…
En zodat vervuilers niet bepalen, maar betalen.

In de afgelopen 20 jaar heb ik ruime professionele en bestuurlijke ervaring opgedaan. Ervaring die samenkomt in de functie van Kamerlid. Door mijn werk als adviseur public affairs voor onder meer Natuurmonumenten, Milieufederatie Zuid-Holland en inmiddels LandschappenNL weet ik hoe de hazen lopen in de politiek. In toenemende mate ben ik gevraagd om mee te denken met politici, ambtenaren en journalisten over vergroening van de samenleving. Ik krijg hier echt energie van!

In mijn vrije tijd ben ik veel in de natuur te vinden, lekker buiten fietsen, rennen, zeilen en kanoën. En zo nu en dan een potje voetbal op het veld, daar word ik ook blij van! Ook begeleid ik groepen mensen op actieve trips en natuurreizen.

In mijn tijd als Statenlid in Noord-Holland heb ik kunnen ervaren dat je ook echt het verschil kan maken in de politiek. In de Commissie Mobiliteit heb ik namens de PvdA verschillende onderwerpen kunnen agenderen, zoals de fiets als volwaardig onderdeel van het mobiliteitsbeleid en de verduurzaming van het mobiliteitsbeleid. Het fietsen van onze ‘Frisse Windtour’ heb ik als een hoogtepunt ervaren, ook met tegenwind! Honderden kilometers doortrappen, om het fietsnetwerk beter te leren kennen, de luchtkwaliteit te meten en vooral met mensen in gesprek te gaan.

Door mijn inzet in verschillende PvdA-besturen, commissies en mijn jaren bij het waterschap heb ik de partij en de politiek nog beter leren kennen, van binnen en van buiten. Ik vind het vooral tof dat er zoveel verschillende mensen actief zijn, met elk hun eigen verhaal.

De PvdA is een partij met een rood hart, we strijden voor meer zekerheid, rechtvaardigheid en gelijke kansen. Nu en voor toekomstige generaties.
En we staan nu voor een aantal grote veranderingen: klimaat, energie, biodiversiteit en de zorg, ook in relatie tot een gezonde leefomgeving. Vanuit onze rood-groene waarden is het essentieel dat iedereen hierin mee kan doen! En ik zet me hiervoor in.

 

Carine Blom

Verdient de duurzaamheidsopgave een prominente positie binnen de PvdA? Wat mij betreft wel. Duurzaamheid is immers een van de vijf idealen van de partij samen met vrijheid, democratie, rechtvaardigheid en solidariteit, zie artikel 1.1 van de partijbeginselen. Daarnaast heeft de PvdA de afgelopen eeuw laten zien dat wanneer er grote opgaven liggen zij sterk is en doorpakt. Dus ja, absoluut!
Mijn naam is Carine Blom, ik ben 52 jaar en woon in Brabant in het (nu nog) landelijke groene hart tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. De afgelopen jaren ben ik afwisselend gemeenteraadslid en wethouder geweest voor een lokale progressieve partij in de gemeente Haaren (dit doordat er geen lokale PvdA afdeling is).

Ik ben er van overtuigd dat de grote opgave van de duurzaamheid de PvdA en onze kiezers veel kan brengen. Die duurzaamheidsopgave moet uitgevoerd worden en kan daardoor dienen als breekijzer bij een herbezinning en ontwikkeling naar een andere economisch model. Een economisch model dat dichter bij de PvdA en sociaal democratie staat, waarin niet alleen de opbrengsten maar ook de lasten en kosten voor de natuur, gezondheid en maatschappij meegenomen worden. Een systeem dat eerlijker is en iedereen dient. Een systeem waarin we niet iedere keer een reparatie hoeven te bevechten voor bepaalde groepen omdat ze eigenlijk niet meegenomen zijn of niet passen in het huidige model, maar waarin iedereen inclusief is. Kortom waar welzijn voor mens en dier de norm wordt met als uitgangspunt bestaanszekerheid voor iedereen, ook voor de generaties na ons is. Dit kost tijd en veel energie en ik ben ervan overtuigd dat we het voor elkaar krijgen, zeker als we de uitdaging vol aangaan en de diverse idealen en verlangens aan elkaar verbinden. Graag wil ik hier mijn schouders onder zetten, daarom stel ik me kandidaat voor de PvdA Tweede Kamer lijst.

 

Barbara Oomen

Zeker zijn van een leefbare wereld. Als wij daar niet voor gaan en staan, heeft al het andere ook weinig zin. De Green New Deal van Timmermans en Samson laat zien hoe dat zou moeten: ambitieus en concreet, ervoor zorgen dat niemand achterblijft. In dat iedereen meenemen ligt de uitdaging: laten zien dat pasta met courgette gezonder en goedkoper is dan met vlees, dat een geïsoleerd huis geld oplevert, dat innovatie prachtige banen brengt.

Als hoogleraar rechten weet ik precies wat ‘Parijs’ vraagt, en hoe het recht in te zetten voor duurzaamheid. Als Zeeuw ken ik de kansen van een duurzame toekomst (denk aan de  Deltawerken, dankzij Joop de Uyl), maar ook de dreiging (de Ramp) als wij de verkeerde weg inslaan. Als mens zou ik zo graag mijn kinderen en de generaties na hen een mooiere wereld achterlaten. Daaraan werk ik dan ook al jaren: ik zette bijvoorbeeld de Young Energy Society Challenge op, leerde mijn studenten over de retorica van klimaatverandering, schreef over steden en duurzaamheid en organiseer nu bijeenkomsten over Zeeland en de Green Deal.

Nu stel ik mij kandidaat voor de Tweede Kamer. Waarom ik daar juist wil gaan voor groen, laat ik zien in dit filmpje

Ook een rode roos heeft een groen hart: laten wij dat samen laten zien!

 

Karin Jeurink

De lucht die je inademt, de geuren die je ruikt, het geluid dat je hoort, ze bepalen allemaal of je fijn kan leven in jouw straat, buurt, dorp of stad. De afgelopen jaren staan in het teken van allerlei problemen, Covid-19, het stikstofprobleem, verdwijnen van biodiversiteit, ons aanpassen aan klimaatverandering, de reductie van CO2 om maar een paar te noemen. Dit wordt nog steeds te weinig integraal aangepakt. Het is allemaal hetzelfde probleem, we kiezen te vaak voor de economie boven het milieu, de natuur en de toekomst.

In Nederland moet je zeker kunnen zijn van een gezonde leefomgeving, waar je goed kan wonen en werken, beschikbaar voor iedereen.

Hier werk ik, Karin Jeurink, hard voor in de provinciale staten van Gelderland en dit wil ik graag gaan doen namens de PvdA in de Tweede kamer. Met mijn kennis en ervaring op het gebied van milieu in het buitengebied en bij zware industrie maak ik het verschil in debatten over stikstof, de invoering van de Omgevingswet en biodiversiteit. Het wordt tijd dat we in Nederland keuzes maken die werken voor de lange termijn.

Voor mij begint het met de basis weer op orde krijgen. Schone lucht en bodem, goede vergunningen, een goede ruimtelijke ordening met een plek voor ontwikkelingen en ruimte voor natuur en bewoning. De Omgevingswet zal op 1 januari 2022 in werking treden, lokaal waar het kan, regionaal en nationaal waar het moet. Ook vanuit de tweede kamer zal de implementatie van deze wet, en de tegenstelling die deze vormt met een sterk ministerie van VROM, op de voet gevolgd moeten worden.

In mijn werk ben ik als milieukundige vorm aan het geven aan deze onderwerpen bij verschillende gemeenten in Nederland. Ik zie de kwetsbaarheden en wil hier graag mee aan de slag.

Ik ben 44 jaar geleden geboren in Emmen, Drenthe. Ik heb door half Nederland heen gewoond voor studie en werk, en ik ben uiteindelijk in Zutphen terecht gekomen. Hier woon    ik met veel plezier al 12 jaar samen met Martijn. Hier genieten we van de IJssel die op loopafstand is, houden we van live muziek kijken, vooral bluegrass en country en probeert Martijn mij ukelele te leren spelen, wat onbegonnen werk is, maar wel heel leuk om te doen.

Ik ben heel blij dat het duurzame netwerk mij, samen met aan aantal andere goede kandidaten wil ondersteunen om op de lijst voor de tweede kamer te komen. Ik lees graag jullie ideeën voor een groene PvdA die eerlijke en duurzame keuzes maakt.

Karin Jeurink

[email protected]