Notitie ledendemocratie en netwerken PvdA Duurzaam

22 januari 2021

 

In deze notitie zetten we als bestuur van PvdA Duurzaam uiteen wat er in onze ogen zou moeten gebeuren om de ledendemocratie, en de rol van de netwerken daarin, te verbeteren.

Actiepunten:

  1. Meer netwerkbijeenkomsten met het partijbestuur waar vertrouwen centraal staat
  2. Geef de netwerken meer rechten en plichten
    • Kans om direct een maximum aantal moties en amendementen in te dienen
    • Kans op inspraak op verkiezingsprogramma
  3. Communiceer helder, direct en transparant
    • Een centrale webpagina
    • Regelmatig contact met partijbestuur
    • Actieve contactpersonen
  4. Stimuleer meer contact tussen politici en bestuurders met netwerken
    • Rondje langs de netwerken bij inwerken nieuwe politici
    • Stel het CLB open voor bestuurders van netwerken zodat lijntjes tussen bestuurders en netwerken korter worden

Toelichting:

  1. Meer netwerkbijeenkomsten met het partijbestuur waar vertrouwen centraal staat

Een netwerkbijeenkomst van alle netwerken met het partijbestuur die onlangs werd gehouden is zeer belangrijk om de netwerken te versterken. Helaas werd in deze bijeenkomst veel nadruk gelegd op negatieve zaken, zoals de inactiviteit van sommige netwerken, het gebrek aan interne democratische controle en dat er te weinig ruimte zou zijn voor jonge mensen. Hoewel deze zorgen voor sommige netwerken of individuen binnen de netwerken terecht zijn, geldt dit voor velen anderen niet. Het wantrouwen dat hier uit spreekt werkt demotiverend voor de netwerken die wel goed bezig zijn. Een betere insteek is: de netwerken krijgen de kans te benoemen wat ze bereikt hebben, en wat ze nog van het partijbestuur nodig hebben om nog meer te bereiken. De negatieve zaken die het partijbestuur waarneemt kan beter op een ad-hoc basis per netwerk worden aangepakt, in plaats van alle netwerken er op aan te spreken.

  1. Geef de netwerken meer rechten en plichten

Medio 2020 hebben we bij PvdA Duurzaam een korte interne enquête uitgevoerd onder onze leden. Uit de resultaten bleek dat vrijwel alle leden actief  zijn om impact op beleid te hebben. Wanneer leden het gevoel hebben dat ze niet serieus genomen worden, dat de impact en ondersteuning minimaal is, dan haken ze weer af. Dat kan voorkomen worden door de netwerken meer rechten en plichten te geven. Zo hou je ze beter aangehaakt, en voorkom je wantrouwen tussen partijbestuur en netwerken. Dit geldt voor de volgende zaken:

Moties en amendementen

Voor het partijbestuur is het grote aantal moties en amendementen een probleem, en iets dat het wantrouwen (zie boven) mogelijk voedt. Door netwerken rechten en plichten te geven op dit front versterk je de netwerken. Tegelijkertijd voorkom je dat netwerken hun toevlucht moeten nemen tot mazen in de wet (zoals de voorcongressen) maar ook dat ze karrenvrachten aan amendementen indienen. Geef de netwerken de rechten om automatisch een maximaal aantal amendementen en moties in te dienen. En werk in samenspraak met de netwerken aan een interne transparante procedure waarop de netwerken tot deze amendementen en moties komen zodat ze ook plichten hebben waar ze op kunnen worden afgerekend. Dat helpt de netwerken ook om aantrekkelijk te zijn voor (nieuwe) leden, en het helpt het partijbestuur om de wildgroei aan amendementen en moties enigszins te kunnen beteugelen.

Verkiezingsprogramma’s

Voor het afgelopen verkiezingsprogramma kregen we bij PvdA Duurzaam de kans tot een kort gesprek met de programmacommissie, en daarna nog de kans om een vijftal punten op te sturen. Uiteindelijk moesten we zelf uit het programma opmaken dat die punten het niet gehaald hebben, zonder uitleg en toelichting. Op deze manier is er slechts op papier sprake van inspraak. Dat zou ook anders kunnen. Je kan de netwerken een kans geven bij de eerstvolgende verkiezingsprogramma’s de eerste draft van het programma te laten reviewen, en een vrijwel definitieve versie van hoofdlijnen commentaar te voorzien. Ook daar kan je weer plichten tegenover de rechten stellen (e.g. maximum aan aantal opmerkingen qua commentaar, max 1 A4 review)

  1. Communiceer helder, direct en transparant

De communicatie tussen partijbestuur en netwerken is op dit moment versnipperd. Er mist bijvoorbeeld een centrale internet (of intranet) pagina die regelmatig wordt geüpdatet waar alle informatie op staat die voor een netwerk interessant kan zijn. Nu is er slechts een pagina waar alle netwerken worden gepresenteerd zonder de informatie die voor ieder netwerk van belang is. Daar zouden bijvoorbeeld goed formele rechten en plichten van een netwerk bij het opstellen van verkiezingsprogramma’s, kieslijsten, etc (zie het kopje boven) passen. Maar ook de contactpersonen voor alle zaken die van belang zijn voor een netwerk (website, budget, begroting, etc.). Hier kunnen bijvoorbeeld ook de bevindingen worden geplaatst van de werkgroep ledendemocratie. Regelmatig contact met het partijbestuur zou ook prettig zijn. Variërend van een kennismaking met nieuwe bestuursleden, tot een e-mail of nieuwsbrief (misschien op kwartaalbasis) vanuit het partijbestuur met relevante wijzigingen of opmerkingen voor de netwerken zou ook prettig zijn. Zorg ook dat helder naar de netwerken wordt gecommuniceerd wanneer de contactpersonen veranderen, en wie de nieuwe contactpersonen zijn. Laat die zichzelf dan ook even voorstellen naar de netwerken toe.

  1. Stimuleer meer contact politici en bestuurders met netwerken

Ook belangrijk in het actief houden van de netwerken is een direct lijntje met bestuurders en politici van de partij. Dit regelen de netwerken nu vooral zelf. Bij PvdA Duurzaam hebben we contact met een á twee lokale politici met duurzaamheid in hun portefeuille, en aspirant Kamerleden die hier een hart voor hebben. We merken dat het lastig is om dit structureel te faciliteren, ook omdat vaak veel politici en bestuurders niet eens weten dat we bestaan. Als netwerken wat meer onder de aandacht worden gebracht bij bestuurders en politici kan dit ook weer helpen om de netwerken aantrekkelijk te maken voor de leden. Bij het inwerken van nieuwe politici kan bijvoorbeeld een rondje langs de netwerken een idee zijn. Wat ook goed zou kunnen werken is het openstellen van het CLB voor bestuursleden van netwerken. Niet alleen omdat zij dan ook beter kunnen profiteren van kennis binnen de partij, maar ook zodat de lijntjes tussen bestuurders en netwerken dan korter zijn.

 

Wil je reageren op deze notitie? 

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar ben je naar op zoek?