Op 7 december was de jaarlijkse algemene ledenvergadering PvdA Duurzaam. Een ALV én een thema. Een bijeenkomst in de periode dat er geruchten zijn dat er een nieuw kabinet met een compact regeerakkoord komt en dat in maart 2022 de gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden. Dan heeft een ALV de gebruikelijke component; herverkiezing bestuur en vaststellen begroting, maar de focus lag vooral op waar lokale partijen op in gaan zetten en dat er veel moet gebeuren op het gebied van klimaat en duurzaamheid.
Het nieuwe bestuur is unaniem gekozen door de vergadering en de begroting en ons jaarplan 2022 werd vastgesteld ; Over ons – PvdA Duurzaam.
Op landelijk niveau is een kabinet en regeerakkoord in de maak en op lokaal niveau zijn verkiezingsprogramma’s opgesteld en lijsten samengesteld. We gaan op naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Lian Heinhuis; raadslid en beoogd raadslid, nummer 4 op de lijst, voor de gemeente Amsterdam en David Rubio Borrajo; lijsttrekker voor de PvdA gemeente Alkmaar gaven beiden een korte toelichting op de belangrijke duurzame punten voor deze twee gemeenten.
Typerend voor Amsterdam is dat 18% van de Co2 uitstoot komt uit de zware industrie. Amsterdam heeft grote industriële bedrijven, vooral in het havengebied. Een belangrijk onderdeel van de strategie is om uitstoot in de haven te beperken. De gemeente heeft een aantal opties om zaken te faciliteren, maar kunnen ze niet afdwingen. Daar heb je Den Haag voor nodig. Het advies van Lian voor andere gemeentes: ga vroegtijdig met de industriële vervuilers in je gemeente in gesprek. Een ander onderwerp is het verduurzamen van woningen en daarmee de woningkwaliteit te verbeteren. Een mooi onderwerp dat goed past bij de PvdA. Het onderwerp huisvesting gaat vele wethouders terug, denk aan Jan Schaefer. Die zette zich op geheel authentieke wijze ook hard in voor woningkwaliteit. Juist daar waar dat het hardste nodig is. Degenen die in de slechtste woningen wonen moeten straks het meest profiteren! Een bekende uitspraak van Jan Schaefer is: “Is dit beleid of is hierover nagedacht?” Een andere bekende uitspraak van Jan Schaefer is: “In gelul kun je niet wonen.” Het werd op zijn verkiezingsaffiche voor de gemeenteraad in 1978 vervangen door “in geouwehoer kun je niet wonen.” Het typeert dat de praktische aanpak die toen noodzakelijk was, nu nog steeds noodzakelijk is. Geen stapel beleidsstukken in Den Haag, maar praktisch handelen in de gemeente zelf. Helaas kun je de bewoners niet dwingen, geeft Lian aan. Daar heb je eigenlijk een sterke overheid voor nodig die daadkrachtig maatregelen durft te nemen en stappen durft te zetten.
Zij kijken ook naar de eerlijke verdeling van de lasten. Ook dat kun je als stad niet alleen doen. Amsterdam heeft wel uitgezocht wie de top 10 grootste vervuilers zijn en daarmee gaan zij in gesprek. Daarnaast is er een mooie routekaart aan het begin van de collegeperiode, waarin duidelijk wordt gemaakt welke paden zij specifiek willen gaan bewandelen. Dit gaat niet alleen over energie maar bijvoorbeeld ook over mobiliteit. Hier is de link naar deze routekaart. Als je als lokale afdeling meer wil weten over deze routekaart, is Lian graag bereid om een toelichting te geven.
Klimaatverandering aan de andere kant van de wereld, daar hoeven wij ons toch niet druk over te maken? In tegendeel. De ernstige waterlast op 18 juni 2021 speelde zich vooral af in het zuiden van het land, maar ook in Alkmaar was er ernstige wateroverlast. De Bergertunnel, een van de belangrijkste verkeersaders van Alkmaar stond onder water. Waterpret voor de jeugd, maar ernstige verkeersoverlast in de stad. David, inmiddels tien jaar in de raad, geeft aan dat Alkmaar met een huisvuilcentrale HVC een bijzondere positie heeft. Zij leveren stadswarmte en breiden hun leveringsgebied uit. Dat past bij de doelen van de gemeente Alkmaar. De komende 15 jaar wil de gemeente Alkmaar 15.000 nieuwe woningen realiseren. En bovenop de landelijke norm kiezen zij voor de Alkmaar norm; de BEN: “Bijna Energie Neutraal”. De beperking voor de gemeente Alkmaar is wel dat zij maar weinig grond in hun bezit hebben en dus sterk afhankelijk zijn van de partners waarmee zij samenwerken.
Ook voor gemeente Alkmaar ligt de uitdaging dus bij het energieneutraal en duurzaam maken van de bestaande woningbouw. Een van hun doelen is om particulieren mee te laten doen met de verduurzaming tegen kostprijs en ze daarmee over de streep te krijgen. Een andere manier om de burger enthousiast te maken is bijvoorbeeld door het plaatsen van bijvoorbeeld 10 tesla’s als deelauto in een sociale nieuwbouwwijk. Wel waarschuwt David. Decentralisatie heeft wel een impact gehad op de financiële weerbaarheid van gemeentes. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat subsidies bij de kwetsbaren terecht gaan komen.
In het kader van de energietransitie kwamen ook vragen naar voren over de plaatsing van datacenters; een discussie die een paar weken na onze bijeenkomst fel oplaaide door de beoogde plaatsing van een Meta datacentrum in Zeewolde. Lian lichtte toe dat zij een vestigingsbeleid hebben ten aanzien van de plaatsing van datacenters.
Uiteraard komt de vraag naar boven; waar komt het geld voor de energietransitie vandaan? Lian vertelde dat de gemeente Amsterdam een klimaatfonds van 50 miljoen heeft, waarvan 10 miljoen bedoeld is voor het verduurzamen van woningen. David reageerde hierop de gemeente Amsterdam bedruipt zich wel, maar Den Haag moet juist met geld komen voor kleinere gemeenten. Die hebben de financiële armslag niet.
Als laatste onderdeel van de ALV kwamen de vertegenwoordigers van de drie werkgroepen Economie, Energie en Landbouw aan het woord met een korte toelichting op de plannen voor komend jaar. Een van de onderwerpen die steeds urgenter wordt is klimaatadapatie. De wateroverlast in de gemeente Alkmaar liet dit mooi zien. Als je aan de werkgroep klimaatverandering wilt deelnemen, of graag contact wil met een vertegenwoordiger van één van de andere werkgroepen om eens af te tasten hoe jij een bijdrage kan leveren, stuur dan een mail naar [email protected].. Dan nemen zij contact met jou op.
Tot slot gaven deelnemers aan deze online sessies nog een paar belangrijke suggesties en waarschuwingen:
- 60% Nederland heeft last van netwerkcongestie.
- Sommige gemeenten gaan lichtvaardig om met het toelaten van energieslurpers zoals datacentra van grote techbedrijven.
- Volkshuisvesting is een van de grootste problemen – vooral voor de laagste inkomensgroepen – komen in de knel – ook zij hebben recht op goed comfortabel wonen!
- Er zou een ontzorgloket moeten komen voor verduurzaming en isolatie
- Een herintroductie van de werkgroep Ruimtelijke Ordening.
- Handhaven van de energiebesparingsplicht bij bedrijven.
- Fatsoenlijke regeling voor zonnepanelen op industriële daken.
- Creëer groep kleine gemeentes die gezamenlijk met elkaar kunnen afstemmen en van elkaar kunnen leren hoe zij hun klimaatdoelstellingen kunnen realiseren.
- In het kader van de krapte op de arbeidsmarkt: stel een deltaplan / groene banen op
Kortom, er is nog meer dan genoeg te doen en wij kijken uit naar mooie duurzame ontwikkelingen in het nieuwe jaar samen met jullie!