Commentaar op Waterstofpact

24 december 2021

In maart 2021 publiceerde de “Waterstofcoalitie” een “Waterstofpact” met aanbevelingen voor het nieuw te vormen kabinet. In dit artikel enig commentaar op de “bouwstenen” die de coalitie aanbeveelt. Het is een actueel thema en nog volop in beweging, PvdA Duurzaam constateert dat er nog veel fundamentele vragen zijn alvorens tot een afgewogen politiek besluit gekomen kan worden.

In de mondiale energiemarkt is het lastig een oordeel te vormen welke rol Nederland succesvol in de productie, ontwikkeling en handel van waterstof kan gaan spelen. Dat kunnen we niet in isolatie bezien, tenminste vol inzetten op een EU strategie lijkt nodig. Investeren in productie elders in de EU of daarbuiten, als daar de kansen voor duurzame productie groot zijn, biedt ook een kans om opkomende economieën te helpen om meteen duurzaam te ontwikkelen. Daarnaast is er grote onzekerheid over de toekomstige vraag van onze industrie naar waterstof. Simpelweg omdat niet duidelijk is hoe die industrie er straks uitziet. Ook dat is volop in beweging.

De beschikbaarheid van duurzame elektriciteit om groene waterstof te maken is voorlopig een groot probleem. De opstellers van het waterstofpact lijken dat veel te positief te zien. Terwijl er niets lijkt afgesproken over wie de kosten draagt. Van de zware industrie mag verwacht worden dat zij fors bijdragen aan de eigen vergroening.

Lees meer hierover in het artikel en praat mee op Linkedin. In 2022 verwachten we op dit thema, samen met GroenLinks nog de nodige activiteiten te organiseren.