Congres 2022

14 juni 2022

Tijdens het congres kozen we niet alleen voor linkse samenwerking en werden we getrakteerd op een bevlogen lezing van Frans Timmermans. Ook organiseerde PvdADuurzaam twee discussiesessies.

Een ging over degrowth: het idee dat de economie moet krimpen om de problemen van onze tijd op te lossen. Eerst gaf Dr.Ir. Crelis Rammelt, assistant professor aan de Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van degrowth, een presentatie waarin hij uiteenzette waarom groene groei geen optie is en degrowth noodzakelijk is (de presentatie is terug te kijken via: https://youtu.be/MJ3NHz-SpN8). Daarna gaf Barbara Kathmann een reactie. Zij beaamde dat degrowth cruciaal is en illustreerde een aantal manieren waarop dit zou kunnen werken op basis van haar ervaringen als wethouder economie in Rotterdam. Daarna kwamen de leden aan het woord. Er werd een aantal nuttige praktische manieren opgesomd door de leden waarin krimp tot gunstige effecten kan leiden. Zo werd o.a. de mogelijkheid genoemd om alle niet-lokale reclame te verbieden om zodoende overconsumptie tegen te gaan. Al met al was het een nuttige bijeenkomst, en een mooi startsein om meer over dit thema na te denken.

De andere sessie ging over hoe verduurzamen de grote gelijkmaker kan worden. Joris Thijssen, Ferd Crone en Mohammed Chahim deelde hun ideeën en gingen in gesprek met de leden, helemaal in lijn met de hartenkreet van Frans Timmermans dat bij het verduurzamen en de grote transities waar we in zitten er veel meer aandacht moet zijn voor de sociale en culturele kant van het verhaal. Naast dat het een technische aangelegenheid vraagt het bovenal een sociaal culturele aanpassing, de menselijke maat en perspectief in het verhaal en beleid is daarom cruciaal, want anders geen draagvlak en geen transitie. Een mooie opdracht voor de PvdA en GroenLinks om daar inhoud aan te geven.

Wil je daarbij helpen? Dat kan, PvdADuurzaam organiseert hierover debat en gesprek en kan daarbij alle hulp gebruiken, kijk hier voor meer informatie.