Reflecties op het PvdA & GL visiedocument ‘Samen onze toekomst in handen’ tijdens het PvdA Duurzaamheidscaf van 21 feb 2023
Een nieuw links verhaal voor Nederland is in januari door de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks gepubliceerd met de uitnodiging om daarover in gesprek te gaan. Het document is in te zien via ‘Samen onze toekomst in handen’. PvdA Duurzaam heeft een korte samenvatting van het document gemaakt, lees die hier , en heeft op 21 februari tijdens het PvdA Duurzaamheidscafé een discussiebijeenkomst georganiseerd.
De belangrijkste opmerkingen, als aftrap voor de discussie, werden door Bas Roels gedeeld:
- Hoe ziet die nieuwe economie eruit? Dat blijft heel vaag. Met steeds minder werkende maar steeds grotere vraag naar mensen in de zorg bijvoorbeeld, en pensioenen die onder druk staan. Hoe geef je tegen die achtergrond mensen vertrouwen dat ons geloof in een nieuwe economie haalbaar is? Hier moeten we concreter over kunnen worden anders blijven mensen toch bij VVD en CDA en D66.
- De enorme nationale en internationale footprint (milieu, klimaat, gezondheid) van Nederland via de voedselmarkt (vlees en melkproducten) moeten we veel meer aangrijpen om hier forse verandering in te bepleiten, daar kunnen we dan nationaal op sturen en in EU verband voortrekker zijn!
- Energietransitie gaat het snelst en meest efficiënt als we internationaal samenwerken en diversifiëren, zon waar de zon schijnt en wind waar het waait etc. en goede verbindingen … kan ook motor voor nieuwe economie zijn in ontwikkelende landen. Dit element wordt gemist in het document.
- Moeten we niet steviger onze financiële sector en hun macht en invloed aanpakken?
- Er ligt een enorme kans om met een eerlijk grondbeleid de woningbouwopgave te versnellen en een motor te maken voor meer natuur, recreatie ruimte en een verbetering van de luchtkwaliteit. Dat spreekt burgers aan en biedt concreet perspectief.
Los van de opmerkingen is de algemene indruk van het document positief. Het is Goed toegankelijk geschreven en richtinggevend voor de langere termijn. En heeft niet de focus van de korte termijn politiek vol met programmapunten, wat goed past bij een opmaat voor een ideologisch koersdocument.
Er wordt desondanks wel wat concreetheid gemist. Wat zijn de plannen. Het hoe. Daar moet wel aan gewerkt worden, om ook echt koers te kunnen bepalen en vertrouwen ermee te kunnen winnen.
Tijdens de discussie kwam ook nog naar voren dat het doel, wat we dan uiteindelijk willen, misschien ook nog wel scherper verwoord kan worden, met meer urgentie waar het nu echt mis gaat volgens ons en dat ingrijpen nodig is.
Andere opmerkingen:
- De economie van Nederland bestaat voor 75% uit dienstensector, zowel qua arbeid als inkomen. Daar wordt met geen woord over gesproken. Wat doen wij daar de komende decennia mee? Op welke grote spelers in de dienstensector moeten wij gokken voor de komende decennia. Landbouw is 7% van het inkomen en industrie 20%.
- Nederland is niet alleen in de wereld. Er mag veel meer gebouwd worden op ervaringen elders. En bijvoorbeeld onze rol in Europa en het belang van Europa voor verandering (die wij bepleiten) hier benoemen en aangeven hoe we ons daartoe verhouden. En rekening houden met ontwikkelingen elders, opkomende economieën en geopolitieke ontwikkeling (ook die we nog niet voorzien).
- Pensioenfondsen die invloed aan kunnen wenden. Ga het echt in Nederland besteden en investeren in duurzame projecten die ook rendement opleveren.