‘Groene groei’ versus ‘ontgroeien’, waar zit het verschil? En zijn er ook overeenkomsten?

22 april 2023

Kan onze economie blijven groeien als we planetaire grenzen willen respecteren en ontwikkelingslanden de ruimte willen geven om in de behoeften van hun inwoners te voorzien?

Ja, zeggen de voorstanders van ‘groene groei’. Daarvoor moeten we een strikt klimaat- en milieubeleid voeren, dat technologische innovatie aanjaagt en de meest vervuilende vormen van consumptie terugdringt. Het streven naar groene groei ligt ten grondslag aan de Europese Green Deal.

Nee, zeggen de pleitbezorgers van ‘ontgroeien’. Het ontkoppelen van economische groei en ecologische schade is een illusie. Daarom moeten rijke landen het groeistreven loslaten, overproductie en overconsumptie terugschroeven en collectief welzijn centraal stellen. De degrowth-beweging wint aan populariteit onder wetenschappers en activisten.

In deze kennissessie willen de Green European Foundation, met steun van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, en PvdA Duurzaam de verschillen en overeenkomsten tussen ‘groene groei’ en ‘ontgroeien’ verkennen. Op welke feiten en trends beroepen de twee stromingen zich? Van welk mens- en maatschappijbeeld gaan zij uit? Is er overlap tussen de politieke agenda’s?

PROGRAMMA

14.00 – 14.10 uur  
opening door dagvoorzitter Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid GroenLinks)

14.10 – 14.20 uur   
inleiding door Diederik Samsom (kabinetschef Eurocommissaris Frans Timmermans)

14.20 – 14.30 uur  
inleiding door Karolien van Teijlingen (sociaal geograaf Radboud Universiteit)

14.30 – 14.40 uur   
kennisvragen uit zaal

14.40 – 14.50 uur  
inleiding door Wim Naudé (hoogleraar technologie & innovatiemanagement RWTH Aachen Universiteit)

14.50 – 15.00 uur  
inleiding door Hans Stegeman (columnist, hoofdeconoom Triodos Bank)

15.00 – 15.10 uur   
kennisvragen uit zaal

15.10 – 15.50 uur   
discussie

15.50 – 16.00 uur
slotwoord

AANMELDING

Deelname is gratis. Aanmelding vooraf is verplicht. Gebruik daarvoor het formulier onderaan op deze pagina Groene groei of ontgroeien? | Wetenschappelijk Bureau GroenLinks Wetenschappelijk Bureau Groenlinks.

Neem voor meer informatie contact op met Richard Wouters: [email protected] of Bas Roels [email protected].