Binnen het netwerk duurzaamheid GL PvdA volgen we de planvorming van de rijksoverheid voor twee nieuwe kerncentrales op de voet. In een kritisch document met veel feiten en cijfers hebben we alle argumenten voor en alle argumenten tegen (dat zijn er veel meer) op een rijtje gezet. Dit document hebben we besproken in een on line bijeenkomst georganiseerd door het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA. Hierbij waren vijftien raads- en statenleden aanwezig. Daar bleek ook de behoefte aan een antwoord op de vraag ‘hoe dan wel?’. Het antwoord op die vraag hebben we in een korte memo gegeven.
Het ministerie van dit EZK heeft begin dit jaar een officieel voornemen voor de bouw van 2 nieuwe centrales in Borsele bekend gemaakt. Hiertegen hebben verschillende leden van ons netwerk in een zienswijze bezwaar gemaakt. Na de zomer komt het ministerie met een reactie op alle zienswijzes (zo’n 1.500). Dan zal ook meer bekend moeten worden over o.a. de ruimtelijke inpasbaarheid bij Borsele en over de kosten en financiering.
In het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB wordt maar liefst 15 miljard euro gereserveerd in de periode 2026-2035 als rijksbijdrage in de bouw van twee nieuwe centrales én nog eens twee extra centrales elders in Nederland. Dit onderstreept onze stelling dat kernenergie veel te duur is en dat we er alleen al om die reden niet aan moeten beginnen. En de minister weet dat ook: al zijn adviseurs vertellen hem dat al sinds 2020: minstens 2 miljard per jaar te duur.