Reactie Verkiezingsprogramma 2021

6 november 2020

PvdA Duurzaam is verheugd met het feit dat duurzaamheid als een van dé kernwaardes is opgenomen in het programma. De koppeling tussen duurzaamheid en bestaanszekerheid wordt expliciet gemaakt. ‘Duurzaamheid als rode draad’ had concreter ingevuld kunnen worden in het verdere verloop van het programma, bijvoorbeeld bij thema’s als wonen. Als PvdA Duurzaam doen we daar graag suggesties voor.

We zijn blij dat wordt aangegeven dat de overheid huishoudens gaat ondersteunen in de verduurzaming, en dat de overheid ook qua financiering een leidende rol gaat innemen. We kijken uit naar een specifiekere uitwerking van hoe dit in de praktijk werkt.

Hoe nu verder?
Voor nu hebben we vanuit PvdA alvast twee punten die we graag aangepast zien. Daarnaast gaan we met ons netwerk in gesprek over het programma. Dit doen we de komende week op ons Slack kanaal. We nodigen iedere PvdA’er die mee wil denken over duurzaamheid uit zich aan te sluiten bij dit gesprek. Je kan je via deze link aanmelden. Naar aanleiding van deze gesprekken, gaan we mogelijk een voorstel doen voor amendementen op het verkiezingsprogramma. Hierbij kunnen we de steun van duurzame PvdA’ers uiteraard goed gebruiken!

Daarnaast zijn we 11 november aanwezig bij de themabijeenkomst die de verkiezingsprogrammacommissie organiseert over duurzaamheid.

Hieronder volgen de twee inhoudelijke punten die wat ons betreft vragen om een aanpassing van het programma.

Wonen en energie
Ten eerste de positie van huurders in de warmtetransitie, na aanleiding van een pakket van maatregelen dat is opgesteld door de Werkgroep Huurders en PvdA Duurzaam – Energie (zie: “Positie huurders in Warmtetransitie”, juni 2020.)
In dit stuk worden een pakket van maatregelen genoemd dat moet voorkomen dat de kosten van verduurzaming worden afgewenteld op de huurders. Zo wordt voorgesteld dat lage inkomens worden gecompenseerd voor de kosten die een transitie van aardgas naar andere duurzamere bronnen met zich meebrengt, en wordt de huur bevroren van slecht geïsoleerde woningen met lage energieprestaties. Ten tweede heeft PvdA Duurzaam voorgesteld om in het aardgasvrij maken van wijken te kiezen voor een model met een publieke nutsvoorziening, in plaats van een private investeringskeuze, zodat lage inkomens worden ontzien en iedereen evenveel profiteert van de voordelen van verduurzaming.

Werken met natuur en ruimtelijke kwaliteit de norm
Een ander punt dat we misten is het inzetten van natuur en ruimtelijke kwaliteit als toetssteen voor overheidsaanbestedingen. Met alle infrastructurele werken, zoals woningbouw, water- en wegenbouw, waterzuivering, afvalbeheer en ook klimaatadaptatie vinden jaarlijks grote ruimtelijke ingrepen plaats die zo vormgegeven kunnen worden dat ze meerwaarde genereren voor de maatschappij bovenop de primaire functie die ze dienen. Bijvoorbeeld de opname capaciteit van CO2, bijdrage aan biodiversiteit, ruimte voor recreatie, verbetering landschappelijke kwaliteit, vestigingsklimaat en kansen voor ondernemers. Als bij alle aanbestedingen van de overheid dit als toetssteen wordt toegepast, door op werken met natuur oplossingen en ruimtelijke kwaliteit te selecteren bij aanbestedingen, wordt Nederland vanzelf natuurlijker, mooier en beter leefbaar. Zeker omdat de PvdA in zijn verkiezingsprogramma oproept tot de terugkeer van een Ministerie voor Ruimtelijke Ordening, lijkt deze maatregel op zijn plaats.