Startbijeenkomst samenwerking 2024 Milieunetwerk GroenLinks & PvdADuurzaam

19 december 2023

Aan de leden en belangstellenden van het Milieunetwerk van GroenLinks en van PvdA Duurzaam

 

Het Milieunetwerk GroenLinks & PvdADuurzaam werken de afgelopen jaren al samen met het organiseren van conferenties en webinars. In 2024 gaan we daarin nog een stap verder. We hebben een opzet voor een gezamenlijk jaaragenda gemaakt.

En trekkers van beide PvdA Duurzaam en het GroenLinks Milieunetwerk overleggen gezamenlijk elke maand.

 

Op 24 januari 2024 bespreken we graag (online) met jullie, de beide achterbannen, ons voorstel voor de jaaragenda. Dan graag tips, ideeën, aanvullingen en wie willen er helpen om alles ook georganiseerd te krijgen? Een agenda voor het overleg zetten we vooraf op de sites van PvdA Duurzaam en het GroenLinks Milieunetwerk.

 

Hieronder ons voorstel voor een activiteitenplan voor 2024, gevolgd door de uitnodiging voor 24 januari.

 

  1. Conferentie ihkv Europese Verkiezingen (mei 2024) – campagnebijeenkomst, open voor alle publiek
    Een grote conferentie. Precieze onderwerpen nader te bepalen. In januari organiseren we hier aparte bijeenkomst over. In ieder geval denken we als een van de inhoudelijke onderdelen aan inclusieve mobiliteit, belastingen, korte termijn acties,….. Zin om mee te denken en doen? Meld je dan bij [email protected] of [email protected].
  2. De Nederlandse Green Deal en agenda voor sociaal natuurherstel 
    We zijn begonnen hierover na te denken en mensen te groeperen die mee willen denken. In januari willen we een eerste lezing met ideeën en brainstorm organiseren. Meld je aan bij [email protected].
  3. GL-PvdA Landbouwvisie
    De PvdA Duurzaam werkgroep landbouw en de landbouwwerkgroep van GroenLinks hebben bouwstenen voor een landbouwvisie opgesteld. Onderzocht wordt hoe dit aan te laten haken bij het traject van de Tweede Kamerfracties van PvdA en GL om tot een gezamenlijke landbouwvisie te komen. Ook interesse om mee te denken, laat het weten bij [email protected].
  4. Er is ook een gezamenlijke themagroep landbouw die bijeenkomsten voor PvdA en GL- politici organiseert over actuele onderwerpen uit het landbouw domein. Meer informatie bij Sophieke Kappers [email protected].
  5.  Thema Energie Er is een energiegroep die o.m. onlangs een webinar organiseerde over argumentaties rond en dan vooral tegen kernenergie, dit om onze politici mee te voeden. Voor eventuele volgende webinars wordt gedacht aan het afschaffen van energiebelastingen en voorstellen voor een klimaatinkomen. Zin om daarover mee te denken meld je dan aan via [email protected].
  6. Verdere onderwerpen, binnen het milieunetwerk van GroenLinks is onlangs een inventarisatie gehouden van mogelijke in 2024 op te pikken onderwerpen: Daar kwam veel op terug, sommige onderwerpen blijken goed inpasbaar in de hiervoor genoemde activiteiten: een paar andere genoemde onderwerpen zijn: Eerlijke voedselprijs beleid, Verbreding van de huidige CO2-tax naar de retail-industrie voor broeikasgassen van voedsel, ruimtelijke ordening, circulaire economie politiek, Wat kunnen we in de provincies en gemeenten, en vanuit burgerinitiatieven extra doen, als het straks rechtse rijk het laat afweten, het groenrode antwoord op het nieuwe kabinet, hervorming milieubelasting.
  7. Conferentie in het najaarVoor welk thema, rondom duurzaamheid, is een goed gesprek en meningsvorming binnen onze partijen noodzakelijk? Bestaanszekerheid, via onderwerpen energiearmoede, versnellen energietransitie (woningen snel verduurzamen), eerlijke voedselprijs, ….!!!

 

Op 24 januari willen we graag hierover met jullie praten

Startbijeenkomst samenwerking 2024 Milieunetwerk GroenLinks & PvdADuurzaam

24 januari 20:30-22:00, online zoom meeting https://us02web.zoom.us/j/89338768646

Een agenda voor deze startbijeenkomst volgt dus nog.

 

Namens de voorbereiders vanuit beide groepen:

Titia van Leeuwen

[email protected]

https://milieunetwerk.groenlinks.nl/

&

Bas Roels

[email protected]

https://duurzaam.pvda.nl/