Te midden van de politieke chaos probeert de VVD maar liefst 4 kerncentrales te gaan bouwen en dit zijn serieuze plannen! Er staan 2 op de planning bij Borssele (2x 1600 MWe) en ook nog 2 op de Maasvlakte. Ze lijken daarbij voorbij te gaan aan aspecten zoals zeespiegelstijging en zijn Fukushima (2011) allang weer vergeten. Ook in Blayais, Frankrijk was er in 1999 een overstroming van een kerncentrale aan de kust, die maar net goed afliep.
Om de discussie scherper en beter te krijgen hebben PvdA Duurzaam samen met MilieuNetwerk GL een inhoudelijk stuk over kernenergie opgesteld, kijk hier. Na een feitelijke analyse kunnen we 10 serieuze nadelen noemen waarom we kernenergie beter links kunnen laten liggen.
Gelukkig is er ook nog inspraakrecht voor burgers tot een straal van 1000 kilometer volgens het verdrag van Espoo en Aarhus! Iedereen in Nederland mag dus zijn bezwaren indienen bij RVO, dus ben je oprecht ongerust over kernenergie op de Maasvlakte en Borssele dan kun je nog 4 april je mening geven als onderdeel van het participatietraject (nu verplicht onder de omgevingswet).
Tip:
Stel kritische en concrete vragen, daar moeten EZK en RVO dan eerlijke antwoorden op verzinnen, waar ze publiekelijk mee naar buiten moeten komen. Van de antwoorden gaat niemand vrolijk worden…
Bijvoorbeeld:
- Wat wordt de zeespiegel niveau in 2100 in het ergste geval?
- Wat is de kans op overstroming van de kerncentrale in 2100?
- Hoe groot is de onbewoonbare zone na een kernsmelting?
- Hoe lang is deze zone dan onbewoonbaar?
- Wat is de economische schade na een kernsmelting?
- Hoeveel subsidie is er nodig voor een kerncentrale?
- Voor wie is deze energie bedoeld?
- Wat is de veiligste locatie voor een kerncentrale in Nederland?
https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/nieuwbouw-kerncentrales
Ook in het vervolgtraject, dus NRD (Notitie Reikwijdte en Detailniveau) en MER (Milieu Effect Rapport), blijf je als Nederlander inspraakrecht houden.